Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dgalu
Dołączył: 11 Paź 2006 Posty: 40 Skąd: Celbridge, co.Kildare
|
Wysłany: Sro Gru 27, 2006 4:14 pm Temat postu: |
|
|
|
ja mam zamiar zacząć się zajmować domowym wyrobem piwa jak tylko wrócę do Knurowa z emigracji:))))))))
www.browamator.pl |
|
Powrót do góry |
|
|
Reklamiarz
|
Wysłany: Temat postu: Reklama Google |
|
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
cvaniaceq
Dołączył: 03 Maj 2006 Posty: 127 Skąd: swiat i okolice
|
Wysłany: Czw Gru 28, 2006 5:12 am Temat postu: |
|
|
|
Dobre te porady !! Cos w stylu 'zrób to sam' _________________ LEPIEJ WIDOCZNY - WIDOCZNIE LEPSZY |
|
Powrót do góry |
|
|
deeking
Dołączył: 28 Lis 2006 Posty: 11 Skąd: Knurow
|
Wysłany: Pon Sty 01, 2007 8:58 pm Temat postu: warzenie piwka |
|
|
|
utracjusz i dgalu ja sie zajmuje domowym warzeniem :p
przeczytajcie moj post pare pieter wyzej - jesli zaczniecie zajmowac sie wyrobem wlasnego piwka to bedzie nas juz trzech
"knurowskich browarnikow" bo narazie chyba jestem sam moze kiedys zalozymy taki nasz regionalny mini browarek
polecam to browarzenie - naprawde warto
pozdrowka _________________ Lenistwo idzie tak wolno, że bieda je dogania.
Benjamin Franklin |
|
Powrót do góry |
|
|
utracjusz
Dołączył: 23 Gru 2006 Posty: 6
|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 9:35 pm Temat postu: Re: warzenie piwka |
|
|
|
to bedzie nas juz trzech
było trzech muszkieterow może być i browarników.
Ciekawi mnie zawartość % w gotowym produkcie finalnym.
Obecnie zajmuję się wyrobem wina,polecam.
PZDR |
|
Powrót do góry |
|
|
deeking
Dołączył: 28 Lis 2006 Posty: 11 Skąd: Knurow
|
Wysłany: Czw Sty 04, 2007 8:44 pm Temat postu: |
|
|
|
Utracjusz szybciorem odpowiadam.
Osobiscie lubuje sie w piwach od minimalnej zawartosci ekstraktu 12% wzwyz i ni nie chodzi tu wcale o ilosc alkoholu jaka mozna z tego uzyskac tylko o gestosc i smak takiego piwa.
Z takiego stezenia idzie wyciagnac nawet do 6% alkoholu, jak latwo mozna zauwazyc ekstrakt dzielimy przez mniej wiecej 2 i wychodzi nam przyblizona maksymalna wartosc alkoholu jaka mozemy z niego wyciagnac, bywaja i piwa o stezeniu ekstraktu 18 i 22 procent - ale to juz sa ciemne portery, kozlaki, stouty.
Nie wiem czy zauwazyliscie ale ostatnio z etykiet piwnych-przemyslowych zniknela inf. o zawartosci ekstraktu slodowego w piwie. Zupelnie nie wiem dlaczego - czyzby piwa byly jakos specjalnie doprawiane-podrasowywane ?
Dla przykladu powiem Wam, ze kiedys pilem piwo o niskiej zawartosci ekstraktu to bylo 8%, ale za to alkoholu bylo w nim az 5.5 % -skad tyle ? hmm... to tylko mistrz warzelnik tego browaru wie
pozdrowka _________________ Lenistwo idzie tak wolno, że bieda je dogania.
Benjamin Franklin |
|
Powrót do góry |
|
|
dgalu
Dołączył: 11 Paź 2006 Posty: 40 Skąd: Celbridge, co.Kildare
|
Wysłany: Czw Sty 04, 2007 11:23 pm Temat postu: |
|
|
|
taki maly browarek to by bylo cos:)
pozniej jeszcze tylko jakas knajpka browarna:) |
|
Powrót do góry |
|
|
woosaa
Dołączył: 30 Lis 2006 Posty: 74 Skąd: knurów
|
Wysłany: Pon Sty 15, 2007 6:45 pm Temat postu: |
|
|
|
deeking napisał: | podrasowywane ?
Dla przykladu powiem Wam, ze kiedys pilem piwo o niskiej zawartosci ekstraktu to bylo 8%, ale za to alkoholu bylo w nim az 5.5 % -skad tyle ? hmm... to tylko mistrz warzelnik tego browaru wie |
W Polsce podatek akcyzowy płaci sie od zaw.ekstraktu,a nie alkoholu,dlatego oplaca się warzyć piwko o małym ekstrakcie,a potem jest dodawany syrop maltazowy( lub coś podobnego),który zwiększa ilość alkoholu w piwie.Oczywiście pogarsza to smak piwa,nie mówiąc o tym że głowa pęka po paru kufelkach.PZDR |
|
Powrót do góry |
|
|
woosaa
Dołączył: 30 Lis 2006 Posty: 74 Skąd: knurów
|
Wysłany: Pon Sty 15, 2007 6:47 pm Temat postu: Re: warzenie piwka |
|
|
|
utracjusz napisał: | to bedzie nas juz trzech
było trzech muszkieterow może być i browarników.
Ciekawi mnie zawartość % w gotowym produkcie finalnym.
Obecnie zajmuję się wyrobem wina,polecam.
PZDR |
to kiedy kolega zaprasza PZDR |
|
Powrót do góry |
|
|
dgalu
Dołączył: 11 Paź 2006 Posty: 40 Skąd: Celbridge, co.Kildare
|
Wysłany: Wto Mar 06, 2007 10:42 am Temat postu: |
|
|
|
witam
jakis miesiac temu zaczalem warzyc swoje piwko
narazie z brewkitu zeby bylo latwiej i pewniej:)
pierwsze piwo zrobilem z brewkitu John Bull Premium Lager
i musze przyznac ze wyszlo z niego calkiem dobre piwko:)
zostalo mi juz jego tylko kilka butelek
aktualnie drugie piwko wlasnie pracuje w baniaczku
za jakies dwa dni powinno byc gotowe do rozlewu do butelek
tym razem jest to John Bull Best Bitter
juz sie nie moge doczekac na testowanie:) |
|
Powrót do góry |
|
|
Felix
Dołączył: 24 Wrz 2006 Posty: 53
|
Wysłany: Wto Mar 06, 2007 8:22 pm Temat postu: |
|
|
|
To może zastanówmy się nad taka małą imprezką degustacyjną |
|
Powrót do góry |
|
|
dgalu
Dołączył: 11 Paź 2006 Posty: 40 Skąd: Celbridge, co.Kildare
|
Wysłany: Sro Mar 07, 2007 6:36 pm Temat postu: |
|
|
|
z ta imprezka to moze byc maly problem:)
caly czas siedze w Irlandii:)
ale jak wroce to tez zamierzam warzyc piwko i wtady jak najbardziej:) |
|
Powrót do góry |
|
|
deeking
Dołączył: 28 Lis 2006 Posty: 11 Skąd: Knurow
|
Wysłany: Pon Mar 12, 2007 10:09 pm Temat postu: |
|
|
|
dgalu no to gratulacje z okazji tego pierwszego piwka
jak pisalem wczesniej mialem zamiar uwarzyc dwa rodzaje piwka po nowym roku.
Pierwsze juz stoi i dojrzewa w piwniczce -Tripel - belgia
A drugie bede popelnial teraz w sobote - Irish Red Ale
Mam pytanko do ciebie dgalu czy jest to piwko dostepne u ciebie tam w jakims irish-pubie, a jak juz je dorwales to podziel sie walorami smakowymi piwka
pozdrawiam deeking _________________ Lenistwo idzie tak wolno, że bieda je dogania.
Benjamin Franklin |
|
Powrót do góry |
|
|
dgalu
Dołączył: 11 Paź 2006 Posty: 40 Skąd: Celbridge, co.Kildare
|
Wysłany: Pon Mar 12, 2007 11:27 pm Temat postu: |
|
|
|
deeking jesli chodzi o irlandzkie piwa ale to jak do tej pory pilem:
Smithwick's, Murphy's Irish Red i 3 ale z Porterhousa ( TSB, Brainblasta, Porterhouse Red)
smakuja calkiem dobrze
jest to cos pomiedzy piwami jasnymi a stoutami
ale osobiscie wole stouty w tutejszych pubach:) |
|
Powrót do góry |
|
|
|